OS i Sotji

OS Den sjunde februari är det återigen dags att tända den olympiska elden igen. Denna gång är det i Ryssland och närmare bestämt i staden Sotji som de olympiska spelen kommer att arrangeras. 

Sotji

Sotji är en kuststad som ligger beläget vid Svarta Havets strand, ganska nära gränsen mellan Ryssland och Georgien. Något som kanske är lite överraskande med tanke på den ryska vinterns rykte om att vara väldigt sträng, är det att Sotji har ett väldigt milt vinterklimat. Medeltemperaturen ska faktiskt vara uppemot åtta grader varmt, vilket gör Sotji till den stad i vinterolympiadens historia med det varmaste klimatet. Turligt nog så påverkar inte detta de utomhusidrotter så som längdskidåkning och backhoppning eftersom staden även ligger belägen nära en snöklädd bergskedja. Detta område ligger ungefär 60 kilometer ifrån Sotji stad.

Svenska chanser

I spelen kommer 3500 atleter tävla i 15 sporter och i dessa sammanlagt 98 grenar som det kommer att delas ut medaljer i. Ungefär ett hundratal av dessa kommer att vara svenska. Vi listar här de vi tror har bäst chans att ta hem medaljer.

Skidor

  • Charlotte Kalla – Har inlett denna säsongen bättre än på flera år och radat upp pallplaceringar i världscupen. Troligen ligger hennes största chans i den första grenen som är skiathlon. Frågan är om hon kan rubba suveräner som norskorna Björgen och Johaug samt polskan Kowalczyk.
  • Markus Hellner – Har hittills inte haft någon kanonsäsong, men vi minns tillbaka till tidigare mästerskap och vi tror att den kapacitet han tidigare visat upp fortfarande finns. Största konkurrenterna är förstås norrmännen med Northug i spetsen.

Ishockey

  • Damerna – Damlaget har under säsongen inte visat upp något speciellt glimrande spel och det var länge till och med osäkert om man ens skulle skicka något damlag till Sotji. Men laget fick en biljett och får man bitarna att falla på plats så har man åtminstone en god chans på en bronsmedalj.
  • Herrarna – Tre Kronor är alltid ett av de stora guldhoppen när det vankas OS. Laget kryllar av spelare i NHL och en hel del av dem är tongivande i sina respektive lag. Spelare som Nicklas Bäckström, tvillingarna Sedin, Henrik Zetterberg och Daniel Alfredsson är några av de som ska visa vägen.

Alpint

  • Maria Pietilä Holmner – Har inlett 2014 med två pallplatser och är utan tvekan en medaljkandidat i både slalom och i storslalom.

Fler kandidater finns såklart, men dessa är de vi tror har störst chans på medaljerna i Sotji.

Bookmark the permalink.