KHL

shutterstock_308191505

KHL står för Kontinentala hockeyligan och bildades 2008. Det blev den nya superligan i Ryssland där det vinnande laget får Gagarin cupen, trofén som är döpt efter kosmonauten Jurij Gagarin.

KHL är den näst bästa hockeyligan i världen, bara strax bakom NHL. Ligan innehåller 28 olika klubbar fördelat i flera länder: Kroatien, Vitryssland, Ryssland, Slovakien, Finland, Kazakstan och Lettland. Det har gått bra för ligan, under de närmsta åren kommer den nog att expandera till fler länder än så. 22 av medlemsklubbarna kommer från Ryssland och resterande klubbarna är ett från varje land.

Ligan är först uppdelad i öst och väst, med 14 lag i varje. Dessa lag är uppdelade i två division vardera med 7 lag i varje division. Under säsongen spelar varje lag 60 matcher. Först måste man möta varje lag i sin egen division fyra gånger. De två lagen som finns kvar i öst- och västuppdelning möter då varandra två gånger. Sedan är det dags för öst och väst att mötas under en match. Det brukar också ske 8 matcher mot olika valde motståndarlag. Det är inte förrän bara två lag står kvar som man spelar om den eftertraktade Gagarintrofén. Under 2012-2013 fanns det till och  med en extra cup: Nadezhdacupen som betyder Hoppets cup. Den var tillgänglig för dem som inte klarade sig vidare till slutspelet. Cupen skapades mest för att hålla hockeyintresset vid liv i städerna som inte kom till slutspel och för att de lagen skulle få förbereda sig inför världsmästerskapet. Ligan är som NHL i det faktum att inget lag åker ut: man klättrar inte ned i division om man inte kvalar in utan har helt enkelt en ny chans nästa år.

För oss som är vana med NHL kan det vara svårt att veta vilka lag som är bra eller inte, vilka man ska heja på för vinst och vilka spelare som deltar. En smidigt sätt för att få veta mer om lagens ställning är att se vilka odds de har: du slipper göra en massa research och kan snabbt och enkelt se hur det går i ligan. För uppdaterade nyheter är det lättaste att gå genom KHLs officiella hemsida som vi länkade till i början av artikeln. Sidan uppdateras i princip varje dag, för KHL-fantaster är den en superbra informationskälla om ställningarna i ligan.

Om du vill se matcherna på teve behöver du skaffa ett Viasatabbonemang eller betala för Viaplay. Viasat har ofta erbjudanden om gratismånader som du kan utnyttja för att se några matcher och sedan säga upp om du inte har behov av kanalerna något mer. Viaplay är en månatlig kostnad där första månaden är gratis, därefter kostar det runt 300 kronor i månaden.

Bookmark the permalink.