Ett land för vintersport

MedaljerKlimatet i Ryssland är en hel historia för sig eftersom det är så varierat och växlande. Det kanske låter som en korrekt beskrivning av vårt eget klimat när man skriver växlande och varierat, men i jämförelse med Ryssland där temperaturskillnader mellan vinter och sommar ofta är uppemot 55-60 celciusgrader ligger vi i lä.

Vinterklimat

Ryssland har i princip alltid varit ett land som lyckats bra inom vinteridrotter och det beror inte bara på att befolkningen medelst landet är mycket stort. Det beror även på att man har ett riktigt vinterklimat likt länder som Sverige, Finland, Kanada och så vidare, fast om än lite mer extremt i form av temperaturer där du måste klä dig i riktigt rejäla kläder för att inte frysa när du är utomhus i kylan. Om man ser till exempel till delar av Sibirien så ligger medeltemperaturen närmare -30 i januari, så du förstår att det gäller att bylta på sig ordentligt.

Ryssar är duktiga vinteridrottare

Men kylan ger alltså möjligheter till vinteraktiviteter som exempelvis vintersport då. Om vi ser till historien så har vi ju exempelvis ishockeylandslaget med drömfemman som under många år totalt dominerade i världstoppen. Idag är landslaget med i världstoppen men man är inte lika framgångsrika i mästerskapen men efter att man 2012 blev världsmästare är man kanske på väg mot en ny storhetstid. Dessutom är några av världens bästa ishockeyspelare från Ryssland. För vad sägs som till exempel Aleksandr Ovetjkin, Jevgenij Malkin och Pavel Datsiuk som alla tre är mycket framträdande i sina klubbar i NHL.

I skidåkning har framgångarna kommit i perioder och kamperna i skidspåren mot svenskar, norrmän och finnar är närmast oräkneliga.

Även i skidskytte är man med bland världens främsta. I den sporten så utmärker man sig framförallt genom den offensiva skjutning som man inte ser från deltagare av annan nationalitet. Det man gör som inte andra gör är att från första till det femte och sista skottet så går det inte många sekunder eftersom tekniken är att träffa första skottet och sedan bara mata av resten av salvan i en tät följd. När det fungerar bra så är det nästan omöjligt att vinna över ryssarna och ryskorna om man inte är närmast omänskligt snabb i skidspåret.

Comments are closed.