Drömfemman & KHL

HockeyHistoriskt sett så finns det många adelsmärken med rysk stämpel. Hockey är ett utav dessa, speciellt under stora delar av den andra delen av 1900-talet. Sovjetunionen, som det då var, var i det närmaste helt oslagbara under många, många år. Kanske har du hört talas om den så kallade ”drömfemman”. Fem spelare, vilka än idag anses som några av världens främsta hockeyspelare genom tiderna.

Drömfemman

Drömfemman i det som kallades för ”the big red machine” bestod av följande spelare:

  • Högerback, Alexej Kasatonov – Kasatonov spelade likt sina kedjekamrater för klubben CSKA Moskva under Sovjettiden. När unionen föll så åkte han över till Nordamerika för spel i NHL. Det blev totalt åtta säsonger där. Numera är han vice president för sitt CSKA Moskva.
  • Vänsterback, Vjatjeslav Fetisov – Fetisov var kapten och anföraren i den Sovjetiska hockeymaskinen. ”Slava” som han kallas, anses vara den troligen bäste vänsterbacken genom tiderna. Det blev tio säsonger i NHL med New Jersey Devils och senare Detroit Red Wings.
  • Center, Igor Larionov – Larionov är den av spelarna i drömfemman som spelade hockey på professionell nivå längst. 2003/2004 gjorde han sin sista match i NHL för New Jersey Devils. Detta innebar 16 säsonger i världens bästa liga och över 900 matcher.
  • Högerforward, Sergej Makarov – Även han ansedd som en av de allra bäste i världen på sin position. Han blev 2008 utsedd till en av spelarna som tog plats i århundradets ishockeylag. Det blev lite drygt sex säsonger i NHL för honom.
  • Vänsterforward, Vladimir Krutov – Krutov var den av drömfemmans spelare som inte riktigt lyckades med sin NHL-karriär. En säsong blev det med Vancouver innan hemlängtan och problem med att hålla vikten gjorde att hans professionella karriär kan sägas avslutad här. Han gjorde senare några säsonger i den svenska första- och andradivisionen med Östersund och Brunflo.

KHL

KHL är den ryska hockeyligan, som sträcker sig över gränserna eftersom den inkluderar totalt sju länder med lag. De flesta lagen kommer dock ifrån Ryssland. Kontinental Hockey League, som förkortningen betyder, anses vara den liga efter NHL som håller högst spelkvalitet. Målet med ligan är enkelt uttryckt att skapa en Europeisk motsvarighet till NHL. Det har funnits funderingar på expansion till fler länder, bland annat Sverige. Om du är intresserad av att resa för att se KHL-matcher, kan du spana in GO Sport Travel. Dom erbjuder resor till både KHL och NHL, och ordnar med resa, biljett och hotell.

Comments are closed.